Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Λογοτεχνία arrow Υπόγειες Διαδρομές

Υπόγειες Διαδρομές

Έχει γραφτεί από Θανάσης Παυλόπουλος
Σάββατο, 29 Δεκέμβριος 2012

pavlopoulosΜετά βίας μπορούσε να διακρίνει μέσα από τα σκούρα κοκάλινα γυαλιά του, ένα προς ένα τα πέτρινα σκαλιά που είχε αρχίσει να κατεβαίνει. Σε κάθε συνάντηση ένοιωθε τον φόβο ότι εάν δεν πρόσεχε θα μπορούσε να γλιστρίσει, από την πλευρά που έλειπε η κουπαστή - ενώ το σκοτάδι έκρυβε αινιγματικά το κενό που φαινόταν από κάτω. Η υγρασία στα γήινα τοιχώματα δρόσιζε αρκετά την ατμόσφαιρα και το φανάρι που κρατούσε ίσα που φώτιζε το διάβα του.

Τη διαδρομή αυτή δεν τη περπατούσε φυσικά για πρώτη φορά. Είχε γνωρίσει μάλιστα αυτόν που την σχεδίασε πριν από χρόνια. Έπρεπε, και τα είχε καταφέρει τελικά, να μην αφήνουν ίχνη πίσω τους και να μη μπορεί κάποιος να βρει την δίοδο. Μετά τα γνωστά γεγονότα, για πολλούς μήνες έψαχναν να βρουν τον ιδανικό χώρο. Μακριά από την πόλη αλλά σε κοντινή απόσταση, μέσα στον αχανή πυκνοφυτευμένο ελαιώνα ανακάλυψαν τούτο το παλιό ξερό πηγάδι, στο τελείωμα του οποίου υπήρχε κρυμμένη η στενή σκάλα που μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα πορείας έβγαζε στο υπόγειο ξέφωτο, προφανώς υπόλειμμα κάποιου αρχαίου τόπου λατρείας ή και κρησφύγετο παγανιστικών δοξασιών, που πάντως τώρα ικανοποιούσε πλήρως του όψιμους χρήστες του.

Σε αυτή την συνάντηση είχε ορισθεί ξεναγός δύο νέων μελών και έπρεπε να φτάσει πρώτος για να προετοιμάσει τον χώρο. Ξεκίνησε από το σπίτι του πριν χαράξει και στάθμευσε αρκετά μακριά. Βάδισε προσεκτικά το λασπωμένο μονοπάτι, επιθεώρησε την βαριά κλειδαριά στο στόμιο του πηγαδιού, άναψε τις εμποτισμένες με πετρέλαιο δάδες, προσδίδοντας ζωή και φως στο άγνωστο και τώρα πλέον δίπλωνε προσεκτικά τον όρκο που θα παρέδιδε στους νέους για να εκφωνήσουν. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, όλοι οι συμμετέχοντες τηρούσαν όρκο σιωπής και αλληλεγγύης και τόσα χρόνια κανείς τους δεν τον αθέτησε.

Ήταν χειμώνας, πριν από αρκετά χρόνια, όταν εμφανίσθηκε το πρόβλημα με τα «κυκλώματα», όπως αρέσκονταν οι γνωστοί τιμητές των πάντων να τα χαρακτηρίζουν στον καθημερινό τύπο και αμέσως έλαβαν την γενναία απόφαση να συναντιούνται πλέον με αυτόν τον τρόπο κάτω από τον ασφαλή μανδύα της οργάνωσης.

Με σκληρή προσπάθεια είχαν πετύχει τον σκοπό τους. Διατηρούσαν όλοι τους την έξωθεν καλή μαρτυρία δίχως να απωλέσουν τις μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις. Απλά τις είχαν περιορίσει σε έναν υγρό και κρυμμένο χώρο, βαθειά μέσα στην Αττική γη, που κατά διαβολική σύμπτωση εξυπηρετούσε και σε αυτούς την ίδια πνευματική εργασία όπως και στους προκατόχους τους.

Θεμελιώδης τους αρχή υπήρξε εξ αρχής η καθαρότητα της ψυχής και η εντιμότητα στο έργο τους. Παρότι, καθημερινά, εργάζονταν στους ίδιους χώρους αλλά σε διαφορετικές θέσεις και πολλές φορές η απόφαση ενός επηρέαζε την δουλειά του άλλου, ποτέ δεν επέτρεψαν τις μεταξύ τους υπόγειες σχέσεις, φαινόμενο, εξάλλου, που είχε γεννήσει στο παρελθόν τη ρήξη και τη κατακραυγή.

Και είχαν επιδείξει το απαραίτητο σθένος να αποβάλουν χωρίς ενδοιασμό από τους κόλπους της οργάνωσης όποιον παρέβη τον όρκο του και αλληθώρισε προς το εύκολο κέρδος ή την φαινομενική αναγνώριση. Για αυτούς η κοινωνική δικαίωση είναι γνήσιο τέκνο της σπουδής και του μόχθου και επέρχεται δια της εντιμότητος και του δικαίου αγώνος, θυμήθηκε τα λόγια του πρώτου γραμματέα της οργάνωσης, όταν, νέος αυτός, ώριμος ο άλλος, τον είχε συμπεριλάβει στις πρώτες συναντήσεις σε τούτο το ανήλιαγο μετερίζι, πείθοντας τον εύκολα για την αγνότητα και την ευγένεια των σκοπών τους.

- Αγαπητέ Προεισπράτογλου, κανείς μας δεν γνωρίζει εάν και πότε θα επανέλθουμε στους προηγούμενους ρυθμούς και συνήθειες του κοινού μας βίου. Τότε που χαιρετιόμασταν με ζέση στον δρόμο, συντρώγαμε στις αργίες και σχόλες ή λειτουργούμαστε σε διπλανά στασίδια στις εκκλησιές της πόλης. Το κακό που μας βρήκε και βάρυνε με την σκιά του τις κοινές προσπάθειες όλων όσων πέρασαν από τους ίδιους προμαχώνες, ταγμένοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπηρεσία της Θέμιδας, δεν αφήνει περιθώρια πλέον για άλλες εμφανείς κοινωνικές συναναστροφές. Από δω και μπρος, θα διανύσουμε μια μεταβατική εποχή με όραμα την επιστροφή στις παλιές αξίες και θα καλλιεργήσουμε ως ακριβό καρπό την πνευματική ενάργεια και τον ηθικό μας εξαγνισμό.

Με τις ίδιες ιδέες, πολλοί συνταξιδευτές του ίδιου ονείρου, δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα της οργάνωσης. Στην πορεία δέχθηκαν στους κόλπους της και μετανοήσαντες, οι οποίοι με αγαθοεργίες και ταπεινότητα πέτυχαν έμπρακτα να αμβλύνουν τις συνέπειες της επίορκης συμπεριφοράς τους.

Καθισμένοι πλάι ο ένας στον άλλον, ξεδίπλωσαν με αργές κινήσεις τους δύο πολυκαιρισμένους παπύρους και στρέφοντας το βλέμμα τους προς το σκοτεινό ακροατήριο, που με την ατάραχη σιωπή του έδειχνε ότι είχε επαναλάβει την τελετή αυτή πολλές φορές στο παρελθόν, διάβασαν δυνατά τις πρώτες σειρές:

Υπόσχομαι με σεβασμό και αφοσίωση στα ιδανικά της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού ότι θα παρέχω τις υπηρεσίες μου σε αυτή την σεπτή συντροφιά που με δέχεται σήμερα στις αγκάλες της, με συναδελφοσύνη και αλληλεγγύη και χωρίς  να παραβώ τους κανόνες του Δικαίου και της Ηθικής, με μοναδικό μου σκοπό την εξύψωση του πνεύματος και την διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειας.

Από μακριά ένα μειδίαμα δειλά ανέτειλε στα χείλη του. Άλλοι δύο φίλοι εισήλθαν στην μεγάλη πια παρέα τους. Ήταν ένας δικηγόρος και ένας δικαστής. Στο χέρι τους ήταν να τα καταφέρουν. Η άσπιλη διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης γινόταν μέρα με την μέρα, χρόνο με το χρόνο, προσιτή..

Ιούλιος 2005

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
35 Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ 01
36 02 03 04 05 06 07 08
37 09 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML