Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Λογοτεχνία arrow Στου Δραμουντάνη

Στου Δραμουντάνη

Έχει γραφτεί από Θανάσης Παυλόπουλος
Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2010

Ρούφηξε λαχταριστά την πρώτη γουλιά από τον αχνιστό του καφέ ατενίζοντας πάνω από τα λεπτά πρεσβυωπικά του γυαλιά τον σκοτεινό ογκο των απέναντι κτιρίων. Ο αναμενόμενος χειμώνας αν και υπερήμερος ως προς την έλευσή του, είχε πλέον σφιχταγκαλιάσει την πρωτεύουσα και το κασμιρένιο του παλτό οριακά συγκρατούσε το πρωινό ψύχος. Άδραξε την υπερχείλουσα δικογραφιών μαύρη δερμάτινη τσάντα από την διπλανή καρέκλα και τράβηξε την λεπτή σε πάχος αλλά πλούσια σε περιεχόμενο εφημερίδα του.

Τα υπόλοιπα μέλη της παρέας του είχαν αργήσει στο ραντεβού, αλλά δικαιολογήθηκαν  λόγω της ημέρας. Ο χώρος συνάντησης ήταν γνώριμος από τότε που πρωτοασκήθηκαν στο επάγγελμα, για μερικούς μάλιστα από τα εφηβικά τους χρόνια. Καθημερινά από εδώ ξεκινούσαν την ημέρα τους και πολλές φορές ακόμα και σε αργίες ή σε δικαστικές διακοπές έβρισκαν την ευκαιρία να συνεχίσουν μιά παράδοση που δεν μπορούσαν να αγνοήσουν.

- Αγαπητοί μου, τελικά είμαστε πολύ τυχεροί. Ποιος κλάδος επαγγελματιών χαίρεται τον ζεστό του καφέ με τους συναδέλφους του σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον και μάλιστα σε καθημερινή βάση; Πόσοι άλλοι εργαζόμενοι βρίσκουν χρόνο κατά την διάρκεια της εργασίας τους να συνευρίσκονται με άξιους συναδέλφους και να συνομιλούν επί παντός επιστητού, από νομικά θέματα έως τις εξελίξεις στην οικονομία, από αθλητικά μέχρι λάιφσταιλ; Πόσοι από αυτούς μπορούν να συναθροίζονται και να κουτσομπολεύουν, να αστειεύονται και να κολακεύονται, εν μέσω επαγγελματικού οργασμού; - Πράγματι, φίλε μου, αυτό το ζαχαροπλαστείο φαίνεται ότι δημιουργηθηκε προνομιακά για το δικηγορικό σώμα των Αθηνών.

- Και το σώμα το τιμάει και με το παραπάνω, αποκρίθηκε ο μεγαλύτερος της παρέας, χαμογελώντας, ενθυμούμενος την δική του προσωπική ιστορία, όταν σε αυτόν το χώρο έκλεισε το πρώτο ραντεβού με την μετέπειτα συμβία του, με την οποία νωρίτερα είχε αντιδικήσει στην αίθουσα των ασφαλιστικών μέτρων, εφευρίσκοντας την δικαιολογία ότι ένα αναψυκτικό θα βοηθούσε να λυθεί συμβιβαστικά η διαφορά των εντολέων τους.

Στην πραγματικότητα μεταξύ του φημισμένου «Δραμουντάνη» και των Δικαστηρίων της πρωτεύουσας υπήρχε μία σχέση αμφίδρομη που ξεκινούσε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Σε κάθε μεταφορά της έδρας τους, από κοινού συνέχιζαν τις υπηρεσίες τους, απονομής δικαιοσύνης και εκλεκτικής εστίασης του κοινού. Και στα δύο με την απαραίτητη συμμετοχή του δικηγόρου. Ως συμπράττοντος λειτουργού της Θέμιδος και ως αποδέκτη γευστικών απολαύσεων.

Σκούπισε διακριτικά το καϊμάκι που είχε εναποτεθεί στις άκρες των χείλων του και περιέγραψε αργά για να προσδώσει βάθος στο λόγο και να τραβήξει την προσοχή των συνδαιτημόνων. - Θυμάμαι, τον πατέρα μου να μου λέει με στόμφο. Νεαρέ μου, η άσκηση αρχίζει από εδώ. Πρώτα θα μάθεις να χαίρεσαι τον ποιοτικό καφέ και τον ελεύθερο χρόνο που αφήνει αυτό το επάγγελμα και μετά θα γνωρίσεις τις αίθουσες των δικαστηρίων και τις γραμματείες. Για πολλούς ασκούμενους η πρώτη εικόνα της δικηγορίας υπήρξε τούτο το αρχοντικό καφενείο, όπως για τους μετανάστες της Αμερικής υπήρξε το άγαλμα της Ελευθερίας.

- Η γωνιά αυτή, συνεχίστηκε η κουβέντα από τον εκ δεξιών του, όχι μόνο φιλοξένησε αναρίθμητους συναδέλφους στα διαλείμματα από τις κοπιαστικές δίκες που διαρκούσαν συχνά έως τα μεσάνυχτα αλλά παρείχε σε εποχές όπου δεν υπήρχαν κινητά και επικοινωνιακές ευκολίες, χώρο συνάντησης με τους πελάτες, οι οποίοι γνώριζαν το τρωτό σημείο μας και εύκολα ανακάλυπταν τον δυσθεώρητο δικηγόρο τους μέσα από σύννεφα καπνού και αδιάκοπου βουητού παράλληλων μονολόγων γύρω από τα μαρμάρινα τραπέζια.

Αμφισβητώντας τα προλεγόμενα, ο τρίτος της παρέας, αξίωσε τον αντίλογο, απευθυνόμενος με ζωηρό τόνο στους υπολοίπους. - Μήπως όμως, τελικά, απαξιώνουμε το κύρος μας ως επαγγελματίες καθήμενοι εντός της βιτρίνας και αναλισκόμενοι σε ατέρμονες συζητήσεις και συνεχή καφεποσία, αντί να μαχόμεθα συνεχώς και αδιαλείπτως στον φυσικό μας στίβο, υπέρ των δικαιωμάτων των εντολέων μας, δίνοντας έτσι την εντύπωση ράθυμων βετεράνων της ζωής;

- Απεναντίας, ακούσθηκε εν χορώ από την υπόλοιπη ομήγυρι, η εγκυρότης του επαγγέλματός μας προσαυξάνεται στα μάτια των πελατών μας, όταν μας αντικρύζουν ψύχραιμους και πράους, εν μέσω των καθημερινών αντιδικιών, να γευόμαστε τις μικρές απολαύσεις της ζωής, ευρισκόμενοι πάντοτε σε πλήρη ετοιμότητα και ικανότητα να αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις και να επιλύουμε άμεσα τα προβλήματά τους.

- Το αποκορύφωμα της αναβάθμισης του κύρους μας, μάλιστα, επιτυγχάνεται στις δικηγορικές εκλογές, όπου πολλοί υποψήφιοι σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους σεργιανώντας από τραπέζι σε τραπέζι, προσπαθώντας να πείσουν τους δύσπιστους συναδέλφους να συμβάλουν με την ψήφο τους στην συγκομιδή των κουκιών που τους λείπουν, χρησιμοποιώντας κοινά μέσα. Κέρασμα και πάλι κέρασμα, μέχρι την επομένη των εκλογών, όπου έντρομοι διαπιστώνουν ότι οι επίδοξοι υποστηρικτές τους, από την πολλή προσλαμβάνουσα καφεϊνη, δεν είχαν καταφέρει να θυμηθούν το επώνυμο του εκτιθέμενου συνδικαλιστή μέσα στον πιεστικό χώρο του παραβάν, χαριτολόγησε ο εκ της παρέας προφανώς βιώσας το πικρό αυτό συναίσθημα προδοσίας.

Την ήπια και συνηθισμένη πιά αντιπαράθεση διέκοψε η παρουσία της καλλίγραμμης σερβιτόρου, η οποία ευγενικά απευθύνθηκε στον γνώριμό της πελάτη: - κ. Προεισπράτογλου, μήπως μπορείτε να με πληρώσετε, γιατί ξέρετε... η ώρα είναι περασμένη και τις Κυριακές κλείνουμε νωρίτερα.

- Ναι, φυσικά, αποκρίθηκε και κέρασε τους υπολοίπους. Άντε. πάμε φίλοι μου και αύριο πάλι εδώ θα είμαστε για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.

Νοέμβριος 2004

*Ο συνάδελφος και συγγραφέας των χρονογραφημάτων αυτών, τα οποία επαναδημοσιεύουμε με την άδεια του από το τριμηνιαίο περιοδικό "Νομικός Φάκελλος", είναι ο Δικηγόρος και Σύμβουλος ΔΣΑ, Θανάσης Δ. Παυλόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2011

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
40 Σεπ 01 02 03 04 05 06
41 07 08 09 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML